De Tuin en kweekkas

Het Floralia Park ligt in het zuiden van Oosterhout in de wijk Oosterheide. Het park mag je eigenlijk wel één van de eerste buurtinitiatieven noemen van Oosterhout. Begin jaren 70 zijn een aantal mensen uit de buurt begonnen met het kweken van Dahlia’s. Dit heeft zich in de loop van de jaren ontwikkelt tot een plek waar veel leuke dingen werden georganiseerd om het onderhoud en doorontwikkeling van de tuin tot showtuin te bekostigen. Midzomernachtfeesten, dauwtrappen, het Floralia Countryfestival zijn hier voorbeelden van.

In 2018 is het beheer van het Floralia Park overgegaan van de stichting Showtuin Floralia naar zorgorganisatie Prospects@work uit Tilburg. In opdracht van de gemeente Oosterhout is de organisatie aan de slag gegaan met het onderhouden van het park, het aanbieden van laagdrempelige dagbesteding en het organiseren van leuke evenementen, activiteiten en festivals. Dat organiseren gebeurt altijd in samenwerking met andere partijen. Inmiddels is Floralia Park b.v. een zelfstandige kleine zorgorganisatie.

Duurzaamheid en biodiversiteit vinden we belangrijk bij Floralia Park. Daarom staan er bloemen en planten waar de bijen uit eigen bijenkasten dol op zijn. Als de blaadjes uit de bomen vallen worden die niet weggehaald maar dienen als plek voor allerlei insecten. En die insecten zijn op hun beurt weer een voedselbron voor egels en eekhoorns.

Door mee te helpen het park te onderhouden kunnen mensen hun dag een zinvollere invulling geven. Onze tuinmannen zorgen er met elkaar voor dat bezoekers tijdens alle seizoenen van het jaar kunnen genieten van een prachtige tuin. Het park is vrij toegankelijk. Wij nodigen iedereen dan ook van harte uit te komen wandelen, te zitten op een van de vele bankjes in het park of lekker te picknicken. De tuin is een plek waar inwoners van Oosterhout heerlijk kunnen ontspannen en ontmoeten

Vlakbij de hoofdingang van het park staat een kweekkas. Hier zijn onze tuinmannen bezig met het planten en opkweken van planten die later, als ze groot en sterk genoeg zijn, herplant worden in het park zelf. Vanaf 2024 gaat de kweekkas ook gebruikt worden voor de kweek van groenten en kruiden die gebruikt kunnen worden in het Tuincafé. Het streven is duurzaam en voor eigen gebruik te kweken. Zodat bijvoorbeeld de munt uit het glas verse muntthee, komkommer en tomaten het hele jaar door uit eigen kas komen.